Of u nu een eenvoudig richten-en-afdrukken-model of een uiterst geavanceerde warmtebeeldcamera met alle mogelijke opties hebt; u moet rekening houden met de volgende functies en specificaties:

1. Resolutie

  • De detectorresolutie is het aantal detectorpixels van de camera. Meer pixels betekent een hogere resolutie.
  • De ruimtelijke resolutie is gebaseerd op de detectorpixels en de FOV, waarbij deze worden gecombineerd om het beeld te bepalen dat de camera op een bepaald moment ziet. Ruimtelijke resolutie kan worden gebruikt om de kleinst detecteerbare voorwerpgrootte te definiëren. Een lagere ruimtelijke resolutie betekent meer details en hogere beeldkwaliteit.
Fluke warmtebeeldcamera

2. Focus

Bij het kiezen van een scherpstelmechanisme is het belangrijk om rekening te houden met uw vaardigheden en de toepassing. Dit zijn de populairste scherpstelsystemen:

  • Vast: Gewoon richten en afdrukken
  • Handmatig: Nauwkeurig trapsgewijs scherpstellen
  • Automatisch scherpstellen: Stelt automatisch scherp op een voorwerp maar kan handmatige afstelling vereisen.
  • Lasergestuurd automatisch scherpstellen: Gebruikt een geïntegreerde laserafstandsmeter om de afstand tot het object te berekenen.
  • Multifocaal: registreert meerdere beelden van het voorwerp met verschillende focusdieptes en gebruikt software om deze te combineren tot één beeld met een uiterst scherpe velddiepte. Bij Fluke Corp. heet deze technologie bijvoorbeeld MultiSharp™ Focus.

3. Temperatuurbereik

De hoogste en laagste temperatuur die u vaststelt tijdens uw inspectie, bepaalt het temperatuurbereik dat u nodig hebt voor uw warmtebeeldcamera. U kunt een camera selecteren met een groot temperatuurbereik dat automatisch het bereik bepaalt op basis van uw kader, of waarmee u het temperatuurbereik handmatig kunt selecteren.

4. Lensopties

Met een camera met verwisselbare lenzen bent u veelzijdiger waardoor u veel meer types installaties en situaties kunt inspecteren. Er zijn tal van keuzes voor tal van toepassingen: standaard, groothoek, tele en macro.

5. Beelden en bijbehorende gegevens opslaan

Sla infraroodbeelden en digitale beelden (soms met spraaknotities) op naar het interne geheugen, een verwijderbare SD-kaart of een USB-stick. Het is belangrijk om de flexibiliteit te hebben om beelden en aanvullende bijbehorende gegevens op te slaan naar verschillende media als back-up of om te delen.

6. Kleurpaletten

Subtiele verschillen vallen sneller op in een monochrome weergave zoals grijstinten of amber. Paletten met hoog contrast maken het eenvoudiger om snel duidelijke afwijkingen vast te stellen. U kunt het palet in de camera of in de software wijzigen.

7. Kleuralarmen

Gebruik deze om snel gebieden buiten normale temperatuurbereiken te markeren.

8. Emissiviteit en gereflecteerde temperatuur

Oppervlakken met lage emissiviteit, zoals glanzende metalen, kunnen infraroodenergie reflecteren van andere objecten en uw beeld en meetnauwkeurigheid beïnvloeden. Zoek dus de optie om parameters aan te passen wanneer u een warmtebeeldcamera kiest.

9. Spotmarkeringen

Markeer specifieke temperaturen op uw beeld om tegelijk temperaturen van meerdere punten in hetzelfde beeld te vergelijken.

10. Batterijtype en levensduur

Zoek een batterij met nuttige functies zoals een laadstatusindicator. Niets is erger dan een inspectie te beginnen zonder de batterijstatus te kennen. Houd ook rekening met de levensduur van de batterij en snellaadcapaciteit.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van het juiste model?